Van-e bajsza a seprűnek?

Kíváncsi vagyok, Ti hányadán álltok a takarítással odahaza…

Minap görgetés közben belebotlott az ujjam egy a házimunkát taglaló, online felmérésbe. A Nielsen munkatársai 2016-ban több mint 60 országban elemezték a takarítási szokásokat. A válaszadók többek között arról is nyilatkozhattak, hogy ki végzi otthon a takarítás és mosás oroszlánrészét. Hazánk átlagosan teljesített, bár „faterjaink” jobbszeretnek együtt dolgozni a „muterokkal”, semmint egyedül felelni a ház tisztaságáért.

A megkérdezett magyar háztartások mindössze 11%-ában seperget a férfi egyedül, míg 45%-ában a gyengébb nem takarít. Ez azért számomra meghökkentő difi. A súlyos 45:11-es vereség után viszont örvendetes a következő mutató: a magyar háztartások 38%-ában vegyesen uralják a porszívót a felek.

Nos, ha egyik irányba értelmezzük a statisztikát, megállapíthatjuk, hogy a háztartások több mint a felében szolidárisak a férfiak, hiszen 55%-ában vegyes, férfiúi, vagy takarítói, illetve egyéb fennhatóság alatt állnak a tisztítószerek. Ha feminista fater lennék, kihangsúlyoznám, hogy a háztartások 45%-ában még mindig a jó öreg patriarchátus tarol.

Számomra azonban inkább az a megdöbbentő, hogy a megkérdezettek mindössze 1%-a tart takarítónőt és pusztán 38%-ában működik rendesen a munkamegosztás.

Mire következtetünk?

Arra, hogy közismerten soványka a magyar középréteg és ennek fejében még maradi is. Ha figyelembe vesszük, hogy online felméréssel van dolgunk, kicsit sötétebb képet kapunk. Gyéren ismerve társadalmunk felépítését, feltételezhető, hogy az offline réteg nem híve a férfiúi emancipációnak – főleg ha seprűnyélről van szó. De sebaj, nincs ez másként a világ többi táján sem…

Úgyhogy hajrá faterok!

Azt tanácsolom, keressetek több zsét és bízzátok a piszkos munkát egy bejárónőre, vagy segítsetek odahaza a takarításban. Az ügyesebbek kioszthatják a munkát a gyerekeknek is. Én is próbáltam már a héthetes Lucát rábírni a mosogatásra. Gyerkőc módfelett örülne egy saját kukásautónak, mint minden kisfiú és biztosan tenne a kisutcánk tisztaságáért. Egyelőre azonban a szelektív szemétből halássza ki a számára barkácsolható darabokat. Bejárónőre nincs se igényünk, se pénzünk. Különben is, micsoda alantas kifejezés ez a „bejárónő”? Miért nem simán csak bejáró?

No de ne ez legyen a zárószó, hanem inkább az, hogy újra PÉNTEK! Szombat délelőtt pedig TAKARÍTÁS…
Grrrrr, mert nálunk holnap bajsza lesz a seprűnek.

Forrás: Nielsen.com, 2016