‘sevásároljnap’ avagy Black Friday kicsit másképpen

Azt ott el kell olvasni! Olvasd csak el… Hát ez jó! [Böngészem az óvodai faliújságot.] A hónap utolsó péntekén ne vásárolj semmit nap lesz… Tudod miért fontos ez? Igen, tudoooom. Azért, mert aznap nem veszünk játékot. Hanem odaadjuk egy szegény gyereknek. Ez az egyik része. De mi a másik? Azért fontos, hogy ne költsük el a pénzünket. De ha mégis elköltjük? Akkor elfogy és nem marad másra. És ha mindig minden pénzünket feléljük? Akkor sose marad semmire. És csomó felesleges dolgot szerzünk be, amire valójában semmi szükségünk. Amúgy mit szoktunk venni? Játékot és… ennivalót. [A gyermeki egzisztencializmus ékes példája, mely a játék és a táplálkozás két öröme körül forog. Utóbbiakat a kamaszkorra a sex, drugs, and rock n roll triumvirátusa váltja majd fel. Már várom…]

sevasaroljnap-ikonokNo és még mit szoktunk venni? Hm… mosogatószivacsot. [Elneveti magát.] Ez vicces. De az is kell. Az is kell nem? [Kissé elbizonytalanodva.] Persze hogy kell! Nagyon ügyes példát hoztál. Méghozzá nem is kevés kell belőle. Képzeljük el, hogy a Föld lakossága 7.5 milliárd ember, az baromi sok. Ha ők mind ötfős családokban élnek, és minden család csak havonta egyetlen szivacsot vásárol, az 18 milliárd szivacs egy évben! Az jócskán több a baromi soknál.

Száljel Mándéj született Blekk Frájdéj Prioska.
Száljel Mándéj született Blekk Frájdéj Piroska.


De mit veszünk még?
Mindent… Autót…, az nagyon sok pénz. Ha ellopják még sokkal több pénz. Ha építkezünk, üveget meg téglát is. Esetleg fát… Fát? Azt nem, mert faházba nem költözünk, mert felfalnak a farkasok. Hogyhogy felfalnak? Miért falnak fel? Jaj, ez nagyon egyszerű: a harkály lyukat vág a fába, mert keresi a férget. Az a lyuk egyre nagyobb lesz. És egyszer csak akkora, hogy ha eltéved egy vadállat, akkor bemegy rajta és megesz. Miféle vadállat? [Morfondírozás.] Fehér tigris, vagy inkább egy farkas. Nemrég kiszabadult egy az állatkertből, emlékszel rá? Nem… Ja igeeen! Megfogták? Lelőtték. Altató gőzzel? Sajnos nem altató lövedékkel, hanem rendes golyóval. Meghalt? Meg, úgyhogy akár faházba is költözhetnénk. De előtte még gyorsan nem veszünk semmit. És mit írsz? Ezt a történetet. Miről szól? Arról, hogy hamarosan itt a ne vásárolj semmit nap. Mi legyen a címe a történetnek? Sevásároljnap. (339)