dobozban édes az álom

A minap egy érdekes cikkbe botlottam, miszerint a múlt században a finn babák életük első aluszékony napjait kartondobozban töltötték.

Közismert, hogy a finnek progresszíven gondolkodnak, és méltán világhírű a skandináv dizájn is. Mindkét irányzatba jócskán belefér egy bölcsőnyi baba-doboz, a baby-box. De vajon mi lehet a mögöttes story?

A csecsemőhalandóság

Az 1930-as években Finnország (hasonlóan más európai országokhoz) tíz babából legalább egyet elveszített. A magas csecsemőhalandóság okai között a modern orvostudomány és a csecsemőgondozás alapismereteinek hiánya szerepelt. Az újszülöttek nem részesültek kellő gondozásban, gyakran megfáztak, kihűltek. Szüleik nem fordultak a fellépő szövődményekkel idejében orvoshoz…

1938-tól megoldást jelentett a rászorulóknak ingyen kiosztott baby-box. Ebben a kelengyedobozban mintegy ötven baba-termék kapott helyet. Az elkövetkező évtizedek során a baby-box komoly intézménnyé nőtte ki magát és minden kisgyermekes háztartásba eljutott. Népszerűsége napjainkig is tart. A dobozban megtalálható téli-nyári babaruha, mosható pelenka, hőmérő és egyéb, a csecsemőgondozás első évében fontos hasznosság. Mindezek fejében a doboz kiságyként is működik.

Egy bölcsőnyi doboz

A múlt század első felében Finnország szegény országnak számított. A szülőknek nem mindig volt lehetősége bölcsőt, gyermekbútorokat vagy megfelelő babaruhákat beszerezni, így az újszülöttek ügyetlen szükségmegoldásokban és távol a szülőktől kaptak csak helyet. Ezt a hiányt hivatott betölteni a baby-box. Telerakva meleg holmival és az aljában kismatraccal egy príma kis fekhely. Az anyuka maga mellé helyezheti a szülői ágyban és közelről őrizheti kisbabája álmát. Banálisnak tűnhet, de ez egy fontos lépést jelentett a magas gyermekhalandóság leküzdésében.

Mára Finnország a csecsemőhalandóság szempontjából előkelő helyet foglal el a világon. A finneknél e mutató mindössze 2,5 ezrelék, tehát ezer babából kevesebb, mint hármat veszítenek el. Hazánkban ezerből majdnem 4 csecsemő hal meg az első életévében, ez legalább 350-400 családot érint évente. Hozzátesszük, hogy az elmúlt száz évben folyamatosan csökken a csecsemőhalandóság. Még nem hozzuk az uniós átlagot, de körülbelül egy ezrelék lemaradással követjük az európai trendet.

A legfontosabb tényező a felvilágosítás

A finn doboz mára elavultnak tűnhet, mégis remekül szimbolizálja az egészségügyben végbement fejlődést. Nem csak azért, mert hasznos a tartalma és kiságy-funkciója sok baba életét mentette meg, hanem mert az egészségügyi felvilágosítás terén is nagyot alkotott. A finn kismamák a doboz elfogadásakor vállalják, hogy részt vesznek a dobozhoz „csatolt” többhónapos csecsemőgondozási oktatáson, ahol idejében elsajátíthatják a babázás alapjait. Ne feledjük, nem elég a tárgyi gondoskodás, a legfontosabb mégiscsak a közvetlen kapcsolat a babához, valamint a kellő ismeretek megszerzése.

Funkcionális kelengyepénz

Jó cucc ez a doboz, és bizony jó volna elgondolkodni a magyarországi bevezetésén is – ismerve, hogy széles társadalmi rétegek élnek a létminimum alatt. A már létező állami kelengyepénz egy baba-box formájában sok családnál hatékonyan érne célba.
(424)

Forrás:

Eurostat
KSH
BBC News
The New York Times
Finnish Baby Box