de mi van akkor, ha kinyitjuk az ajtót?

-Tudod mi az a Göncölszekér, meg a Fiastyúk? – kérdezem Gyerkőcöt, de ő csak rázza a fejét.
-Egyszer néztünk hulló csillagokat, emlékszel rá? – Akkor megtaláltuk az égen a Göncölt is, de már nem emlékszik rá. Közben előkotrom a telefonom és keresek egy szemléltető képet.
-Kösd össze gondolatban a nagyobb csillagokat és megrajzolsz egy képet.


Hunyorog, bólint minden kis kötésnél, aztán elmosolyodik.
-Ezek a csillagok nagyon messze vannak?
-Olyan messze, hogy az űrutazás végére megöregednénk.
-Akkor babaként kell elindulni. És aztán odaérsz, akkor vagy felnőtt. Akkor vissza tudsz jönni ide a Földre.
-Ez egy jó ötlet – nyugtázom. Már rég túl vagyunk a fektetési időn, ilyenkor szoktak a legjobb kérdések felmerülni.
-Hány csillag van az égen? – kérdi Gyerkőc.
-Végtelen sok.
-A tudósok sem tudják megszámolni?
-Pontosan nem, csak elméleteik vannak, hogy mennyi lehet. Az is lehetséges, hogy egyre több lesz belőlük és egyre messzebb kerülnek tőlünk.
-De az hogy lehet?
-Úgy, hogy a világegyetem tágul. Nézd csak… (ügyetlenül mutogatom a tenyeremmel gömböt formálva, hogyan tágulhat a mindenség). Igaz, ha valami tágulóban van és gyarapodik, akkor nem lehet végtelen. De ez már nagyon bonyolult kérdés – próbálok kitérni, de Gyerkőc tovább görgeti.
-Akkor a világűr régen egy pont volt. Ilyen kicsi – mutat rá az ujja hegyére, aztán folytatja: És egyszer csak nőni kezdett. Egyre nagyobb és nagyobb lett. Olyan óriási, hooogy…
Gyerkőc felpattan az ágyáról. Nagy lendülettel becsukja az ajtót, én meg csak ámulok azon, hogy ez a kisember átlátja az ősrobbanás elméletét megalapozott ismeretek nélkül.
-Ha ez a szoba az űr és… És ez a golyó az egész és növekszik, akkor eléri a szoba falait. És akkor mi lesz? Akkor már nem nő?
-Akkor az ott a végtelen határa – ezen a szinten be kell vallanom, hogy megreked a csillagászati tudásom. Próbálom is magyarázni neki, hogy többet agyalt ebben a néhány percben az univerzumról, mint sok-sok felnőtt egy életen át, és hogy a tudósok bizonyára komolyabb elméleteket tudnak, mint én…
-De mi van akkor, ha kinyitjuk az ajtót? A világűrben nincs ajtó, az egész mindenség szélén?

(357)