ADAC gyermekülés teszt 2017

VÉGRE – VÉGRE – VÉGRE

Gyorsan élünk a lehetőséggel és megosztjuk a német ADAC legfrissebb, gyermekülésekre vonatkozó tesztjelentését.

Mire is jutottak a német mérnökök?

Tavalyhoz képest bővült és erősödött a gyermekülés-mezőny. Egyre több gyártó törekszik arra, hogy a gyermekülés amolyan „all-in-one” eszközként gyermekünket a lehető legtovább, akár 0-12 éves korig is kiszolgálhassa. Legyünk azonban az ilyen modellekkel elővigyázatosak, mert ezek a technikai megoldások nem mindig veszik figyelembe az összes érintett életkori sajátosságot. Nehéz is olyan ülőalkalmatosságot tervezni, ami egyaránt megfelel csecsemőnek és kisiskolásnak. Magyarán: a céleszköz mindig „célravezetőbb”, így van ez a gyermeküléseknél is.

A tesztelt 37 ülésből összesen 2 típus nem felelt meg a követelményeknek és további 11 kapott kielégítő vagy csupán elégséges osztályzatot. A német mérnökök a gyermekülések nyújtotta alapfunkciókra voltak kíváncsiak, úgymint: utasbiztonság, használat, ergonómia és károsanyag-terhelés. Említésre került továbbá a termék ára és életkorra vonatkozó ajánlása is.

A tesztlapon található színek magukért beszélnek: a legjobb ülések zöld jelzést, a nem ajánlottak pirosat kaptak. Szigorúan az ár-érték arányt nézve a Cybex gyermekülések vezetik a mezőnyt. De nem újdonság a high-end Stokke és Britax Römer termékek jeleskedése sem.

Tanácsok a vásárláshoz

Ha gyermekülést szeretnénk vásárolni, ajánlott vinnünk gyermekünket, illetve ha viszonylag új kocsiba kerül a leendő gyermekülés, mérlegeljük az ISOFIX rögzítők használatát is. Ez kicsit dob az áron, azonban maximális stabilitást nyújt az ülés elhelyezésében, sőt magát a rögzítés folyamatát is jócskán leegyszerűsíti. Ha helyben van gyermekünk, próbáljuk ki vele együtt az ülés ergonómiai adottságait. Fontos figyelembe vennünk, hogy tud-e benne kényelmesen aludni, fészkalódni, nem szorítja-e itt-ott. Nem elhanyagolandó az ülések beszerelhetősége, súlya, tisztíthatósága sem.

ADAC

A német ADAC Európa legnagyobb autóklubja, majdnem 20 millió tagot számol. 1903-ban alapították és azóta komoly közhasznú tevékenységi köröket lát el. Tesztjeit, fejlesztési útmutatásait szem előtt tartja az autóipar, kiadványait a fél autósvilág követi.

Forrás: ADAC

(284)